Museum van Kwetsende Kunst en Censuur

Virtual Museum of Offending Arts and Censorship

Home Nieuw Uitgelicht Collectie
terug

Amit Sha'al

20 mei 2011

In Libanon is een tentoonstelling van World Press Photo voortijdig gesloten, nadat de Libanese autoriteiten hadden bevolen dat foto's van de Israëlische fotograaf Amit Sha'al zouden worden verwijderd. De Nederlandse organisator Erik de Kruijf zei dat hij geen censuur aanvaardt, en sloot de tentoonstelling onmiddelijk.

De Kruijf zei dat de foto's er een week zonder probleem hingen, totdat iemand zag dat ze van een Israëlier waren.

De foto's tonen straatbeelden van het Israël van nu, afgezet tegen historische beelden op dezelfde plaats. De fotograaf benadrukt dat zijn foto's geen politiek doel dienen.

Of de foto's een politieke lading hebben of niet doet eigenlijk niet ter zake. Maar Sha'al, die voor het tijdschrift Calcalist werkt, is er wellicht aan gewend om deze vorm van formele rechtvaardiging in zijn eigen land toe te passen.

Het blijft zeer kwalijk dat Libanese autoriteiten de nationaliteit van een fotograaf als rechtvaardiging zien om censuur op zijn werk toe te passen.

Dit gezegd hebbende, krijgt een montage van foto's uit het heden en het verleden vanzelf een politieke lading, zeker van plekken waar de huidige ruimte volledig door Israëli's in beslag wordt genomen.

De getoonde foto is van het YMCA gebouw te Jeruzalem in 1936 - met Britse soldaten - en in 2010.